הגבלה על פיטורי אשה בהריון ולאחריו
המחוקק קבע מגבלות חמורות על פיטורי נשים במהלך תקופת ההריון ו/או לאחריו. הכלל הוא כי אסור לפטר עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לחופשת לידה אלא בהיתר מהממונה על יחסי עבודה ("הממונה"). היתר כאמור לא ינתן אם לדעת הממונה הפיטורים הם בקשר להריון.
האיסור חל על עובדת זמנית וקבועה ובלבד שהעובדת עבדה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה ששה חודשים לפחות.
לא יפטר מעביד עובדת בחופשת הלידה, בימי העדרות באישור רופא (בתקופה של עד ששה חודשים אחרי חופשת הלידה) ובתקופה של 45 ימים שלאחר חופשת הלידה או לאחר ההעדרות באישור רופא כאמור ולא יתן הודעת פיטורים שתוקפה בתוך המועד החל באחת מהתקופות האלה, אלא בהיתר מאת הממונה.
לא יפטר מעביד עובד או עובדת בתקופת החופשה ללא תשלום שלקחו לאחר חופשת הלידה ובתקופה של 45 יום שלאחר החופשה ללא תשלום ולא יתן הודעת פיטורים שתוקפה בתוך אחת מהתקופות האלה, אלא בהיתר מאת הממונה.
איסור פיטורים חל גם על נשים או גברים שעוברים תהליך של טיפולי הפריה לקראת ילדם הראשון או השני בימי העדרם מעבודה לצורך טיפולים אלה וגם במשך תקופה של 150 יום לאחר תום ימי העדרות כאמור, אלא בהיתר מאת הממונה.
הוראות בקשר לפגיעה בהיקף משרה: לא ניתן לפגוע בהיקף משרתה של עובדת בהריון באופן העלול לפגוע בהכנסתה אלא בהיתר מאת הממונה ולא ינתן היתר כזה אם הפגיעה בקשר להריון. זה חל על עובדת קבועה או זמנית ובלבד שהעובדת עבדה ברציפות לפחות 6 חודשים.
לא ינתן (ע"י הממונה) היתר רטרואקטיבי אלא אם התקיימו כמה תנאים מוקדמים להיתר כזה. התנאים למתן היתר רטרואקטיבית (בלבד) הם:
1. המעביד הוכיח שלא ידע ולא היה עליו לדעת ביום הפיטורים או הפגיעה על ההריון ולדעת הממונה לא יהיה זה צודק לתת את ההיתר רק מיום מתן ההחלטה בבקשה לקבלת היתר.
2. המעביד הוכיח שהתקיימו נסיבות חמורות (בכל מקרה, ניתן להקדים רטרואקטיבית רק ליום הגשת הבקשה).
3. המעביד הוכרז כפושט רגל ואם הוא חברה - אם ניתן צו פירוק.
4. המעביד הוכיח כי העסק חדל לפעול ובכל מקרה, לא ינתן היתר לתקופה לפני שהעסק חדל לפעול.
בברכה,
ענת גוטמן-מרום, עו"ד
האמור לעיל מהווה קליפת אגוז בלבד ואינו יכול להוות תחליף ליעוץ משפטי ו/או חוות דעת. בכל מקרה, מומלץ לפנות לקבלת יעוץ משפטי לפני נקיטת פעולות בעלות אופי משפטי.